Gradensjaal voorjaar haken. Uitleg en patroon.

Goedemorgen op deze een-na-laatste dag van februari. Overmorgen gaan we al beginnen met de gradensjaal.

Hier dan de beloofde uitleg. We beginnen met het materiaal. Zoals ik in mijn eerste bericht al zei is katoen heel mooi voor dit voorjaarssjaaltje, bamboe, zijde, linnen of lyocel of ander koel materiaal is natuurlijk ook prachtig, maar wat duurder. Je kunt ook kiezen voor een mooie materiaalmix of acryl, als deze maar dun is en ongeveer geschikt voor haaknaald 3. We gebruiken voor het haken zelf naald 3,5 mm omdat het werk dan wat holler en soepeler wordt. Ikzelf gebruik glanskatoen, soms ben ik net een kraai, dol op blingbling.

De maat van het sjaaltje wordt, afhankelijk van je hand van haken, ongeveer 28 cm breed en 1.80 m lang.

De kleuren: dit is echt helemaal aan jezelf, ik heb gekozen voor de kleuren op de basisfoto omdat ik die lekker zonnig vind. Zoals je wel gemerkt zult hebben ben ik gek op sprekende kleuren en het kan me vaak niet woest genoeg zijn. De hoeveelheid kleuren kun je ook zelf bepalen, alleen hoe meer kleur, hoe gevarieerder de sjaal wordt.

De indeling van de kleuren is helemaal vrij, ik zal hieronder mijn indeling tonen. Waar je rekening mee moet houden zijn de hoeveelheid temperatuurgraden er zijn en daar de kleuren aan koppelen, bijvoorbeeld 12 graden celcius = paars, 16 graden C. is rood. Uit onderzoek naar de vorige jaren zijn de temperaturen gemiddeld tussen de 2 en 14 graden, maar er zitten natuurlijk uitschieter bij van -5 tot 20 graden. Ik heb besloten om de indeling zo te doen met 10 kleuren:

Zoals je ziet heb ik de wat hogere temperaturen gekozen en één kleur voor de laagste en hoogste temperaturen genomen. Deze zullen niet zo vaak voor komen. Ik neem als indicatietijd 12 uur ’s middags, vandaar de iets hogere temperaturen. Aangezien het natuurlijk voor kan komen dat het een paar dagen dezelfde temperatuur zal zijn, wordt dat deel van de sjaal misschien een beetje saai, daarom heb ik ervoor gekozen steeds de laatste toer van iedere dag met zwart te doen, zo krijg ik een iets scherper kleurgeheel en toch verschil. Maar doe alsjeblieft wat je wilt.

De indeling van de sjaal zal er ongeveer zo uit gaan zien; op dag 1 het grootste patroon (de cirkel), dan op dag 2 een grote halve cirkel en daarna nog 29 halve cirkels die allemaal even groot zullen zijn.

Uitleg van de tekens:

Het patroon:

Nogmaals, dit patroon is er een van drops design, dus ik heb hem niet zelf bedacht. De eer gaat naar hun.

Dag 1. De cirkel:

De cirkel wordt in het rond gehaakt, zoals op de tekening te zien is begint iedere toer met 3 lossen en sluit de toer met een halve vaste. Het getekende patroon wordt 13 keer herhaalt, behalve de beginronde.

Beschrijving cirkel: Patroon A1.

Haak 6 lossen en sluit tot een cirkel met een halve vaste. Ikzelf gebruik deze 6 lossen om de begindraad mee aan te hechten door de 6 steken met dubbele draad te haken (dus ook de begindraad mee te haken.)

  1. Haak 3 lossen. Vanaf nu herhaal je het patroon 13 keer, dus haak 13 stokjes in de lossenring. Sluit de cirkel met een halve vaste.
  2. Haak 3 lossen. *Haak 1 losse en 1 stokje in het stokje van toer 1*. herhaal dit *-* Haak13 keer en sluit de cirkel met een halve vaste.
  3. Haak 3 lossen. * Haak 1 stokje om de losse van toer 2 en 2 lossen*. Herhaal 13 x en sluit de cirkel met een halve vaste.
  4. Haak 3 lossen. *Haak 1 losse boven het stokje van de toer 3 en 3 stokjes op de lossen van toer 3. Herhaal blabla.
  5. Haak 3 lossen. *Haak 1 losse, 1 stokje in het eerste stokje van toer 4, 1 lossen en 1 stokje in het derde stokje van toer 4.* Herhaal blabla.
  6. Haak 3 lossen. *Haak 2 stokjes om de losse van toer 5, 1 losse, 2 stokjes in de lossen van toer 5, 1 losse.* Herhaal blabla.
  7. Haak 3 lossen. *Haak 4 stokjes in ieder stokje van toer 6, 2 stokjes in het volgende stokje, 1 stokje in het volgende stokje.* Herhaal blabla.
  8. Haak 3 lossen. *Haak 3 lossen, 1 stokje in het derde stokje van toer 7, 3 lossen, 1 stokje in het vierde stokje van toer 7.* Herhaal blabla.
  9. Haak 3 lossen. **Haak 3 lossen boven de lossenboog van toer 8, 1 stokje in het stokje van toer 8, 3 lossen, 1 stokje in het volgende stokje van toer 8.* Herhaal blabla.
  10. Haak 3 lossen. *Haak 4 stokjes om de lossen van toer 9, 1 stokje in het stokje van toer 9 en 4 stokjes om de lossen en 1 stokje in het stokje van toer 9.* Herhaal blabla.

De cirkel is nu klaar.

De bevestiging aan de cirkel of halve cirkel gaat als volgt: begin aan de achterkant van de cirkel of halve cirkel met : ^Haak 1 vaste bij de halve vaste van de cirkel, sla 1 stokje over van de cirkel of de halve cirkel, 1 halve vaste in het volgende stokje.^ Keer het werk en haak toer 1 aan de goede kant. *Sluit met een halve vaste in het tweede stokje van de vorige halve/hele cirkel*. Herhaal nu steeds aan het begin ^-^en het eind van een toer met *-*.

Dag 2: de grote halve cirkel:

Begin bij de halve vaste van de cirkel van dag 1. Gebruik patroon A2 maar denk erom dat er nu niet in het rond gehaakt wordt, maar heen en weer. De eerste toer begint aan de achterkant van de cirkel. Het patroon wordt 8 keer herhaalt.

oneven = van rechts naar links haken, even van rechts naar links.

Beschrijving halve cirkel dag 2: Patroon A2

  1. Bevestig zoals boven beschreven. Vanaf nu herhaal je het patroon 8 keer, dus haak 8 stokjes in de lossenring. Sluit zoals hierboven beschreven (met een halve vaste in het tweede stokje.)
  2. *Haak 1 Stokje in het stokje van toer 1 en 1 losse *. herhaal dit *-* Haak 8 keer en sluit zoals hierboven beschreven (met een halve vaste in het tweede stokje.)
  3. * Haak 1 stokje om de losse van toer 2 en 2 lossen*. Herhaal 8 x en sluit de cirkel met een halve vaste.
  4. *Haak 3 stokjes op de lossen van toer 3 en 1 losse boven het stokje van de toer 3 . Herhaal blabla.
  5. *Haak 1 losse, 1 stokje in het eerste stokje van toer 4, 1 lossen en 1 stokje in het derde stokje van toer 4.* Herhaal blabla.
  6. *Haak 1 losse, 2 stokjes om de lossen van toer 5, 1 losse, 2 stokjes in de losse van toer 5.* Herhaal blabla.
  7. *Haak 4 stokjes in ieder stokje van toer 6, 2 stokjes in het volgende stokje, 1 stokje in het volgende stokje.* Herhaal blabla.
  8. * Haak 1 stokje in het eerste stokje van toer 7, 3 lossen, sla 3 stokjes over, 1 stokje in het volgende stokje van toer 7, 3 lossen, sla 2 stokjes over, 1 stokje in het volgende stokje van toer 7.* Herhaal blabla.
  9. *Haak 3 lossen boven de lossenboog van toer 8, 1 stokje in het stokje van toer 8, 3 lossen, 1 stokje in het volgende stokje van toer 8.* Herhaal blabla.
  10. *Haak 1 stokje in het stokje van toer 9, 4 stokjes om de lossen van toer 9, 1 stokje in het stokje van toer 9 en 4 stokjes om de lossen.* Herhaal blabla.

Dag 3 tot en met 31: (Patroon A2)

Gebruik hiervoor de tekening of beschrijving van de halve cirkel hierboven, maar herhaal het patroon steeds 6 keer. Deze worden net wat kleiner dan de eerste halve cirkel.

Begin steeds met haken in de punt tussen de vorige halve cirkels en volg ook de methode van verbinden zoals boven staat beschreven.

Ik wens jullie allemaal veel haakplezier, succes en in april een prachtige sjaal. Ik zou het leuk vinden om fotootjes te zien in de reacties, dan kan ik misschien later een collage maken van de sjaals.

Ook zal ik een appgroep beginnen voor deze sjaal voor eventuele vragen. Wil je daarin, laat het me weten in een mailtje. info@ateliermiriam.nl

Ook is het natuurlijk mogelijk op de mailinglijst te komen, dan krijg je iedere vrijdag automatisch een mailtje met mijn geposte berichten. Stuur me maar een mail.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.