Gradensjaal voorjaar haken

Een van mijn vele hobby’s is haken. Nu vind ik het altijd een hele uitdaging om een nieuw project te beginnen, aangezien ik er zeker 10 heb liggen waar ik mee bezig ben. De arbeider in mij zegt dat ik de anderen eerst af moet maken en het fantasievolle kind in mij zegt dat ik er nog wel eentje bij kan doen (of meer).

De ideetjes blijven constant komen, nu had ik weer een projectje bedacht waar iedereen aan mee kan doen. Een gradensjaal. Iedereen die fanatiek haakt heeft wel eens gehoord van een temperatuurdeken, dit ga ik (en jullie) in het klein doen. Ik kan het hele dorp warm houden met mijn gehaakte dekens en ik ben best wel gek op sjaaltjes. Nu leek me een kortlopender project ook wel eens leuk naast ons gebreide vest.

De bedoeling is dat je bolletjes katoen neemt of koopt (ander luchtig materiaal kan natuurlijk ook) in een aantal kleuren. Deze kleuren zullen een bepaalde temperatuur verantwoorden. Dan gaan we gedurende de maand maart iedere dag op een gezet tijdstip de temperatuur bekijken en daar de kleur bij zoeken. Dus als voorbeeld: 1 maart is het 11 graden, ik heb voor 11 graden de kleur paars bedacht, ik haak het patroon die dag in paars. Zo maak je 31 dagen vol en klaar is je sjaal. Het patroon zal zijn wat op de foto staat. Deze heb ik van drops design en een beetje veranderd.

Mijn bedoeling is om dit project 4x te doen, dus ieder seizoen eentje. Lijkt dit jullie ook wat?????? Mij in ieder geval wel, dus ik ga 1 maart beginnen en zal dit weekend de patroontjes hier op het blog plaatsen.

Mocht je ook mee willen doen wil je natuurlijk in je wolmand/ kast duiken of naar de wolwinkel gaan voor materiaal. Dus daar zal ik vast uitleg over geven. Hoeveelheden zijn moeilijk in te schatten aangezien we geen idee hebben welke temperaturen we tegen gaan komen. Voorgaande jaren schommelde de gemiddelde temperatuur per dag in maart tussen de 2 en 14 graden celcius. Dat zou betekenen dat je 13 kleuren nodig zult hebben. Is dit teveel of te bont, dan kun je voor een van de volgende mogelijkheden kiezen:

  • dus 13 kleuren (1 per graad)
  • 7 kleuren (1 per twee graden)
  • 5 kleuren (1 per 3 graden)
  • 4 kleuren (1 per 4 graden)
  • 3 kleuren (1 per 5 graden).

Ik heb voor het voorbeeld 100% katoen gebruikt, de “Larra” van Scheepjes, gehaakt met naald 3,5 mm. Niet te kleine naald nemen, het sjaaltje mag best een beetje hol worden. Je kunt natuurlijk ieder materiaal nemen dat je wilt, maar ik zou het niet te dik doen, mijn voorbeeld wordt al een kleine 30 cm breed en ongeveer 180 lang.

Ikzelf ga vanmiddag op pad om te zoeken naar bamboe garen, dit lijkt me voor zo’n sjaaltje heel geschikt.

In ieder geval; houd mijn blog in de gaten, dit weekend komt het patroon erop te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.