Vest blok 6 vervolg

Jullie hebben nog tijd hoor, maar mocht blok 6 al gebreid zijn dan kun je nu verder met het borduren van de bloemen op het blok. Het leek me wel leuk om deze simpele borduurtechnieken ook in ons vest te verwerken.

Hoe jouw bloemenblok er straks uit gaat zien is helemaal aan jezelf, maar houdt er rekening mee dat de borduurruimte niet erg groot is (hier had ik me behoorlijk op verkeken) en dat je maar een paar steken gaat gebruiken, die je dan kunt vormen tot, stelen, bladeren en bloemen.

Ik heb een voorbeeld gemaakt die niet echt een schoonheidsprijs verdiend, maar ik vind het erg leuk zo.

Hier zie je een steel uit het breiwerk komen met een paar baadjes en drie bloempjes. Ik heb ervoor gekozen de steel helemaal vanaf onderin het blok te laten lopen maar dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook boven de bladeren beginnen. Dit zijn de drie elementen die je gaat gebruiken. Wat je dus als eerste kunt doen is een schets maken met hoe jij het bloementuintje eruit wilt laten zien. Zoals je aan mijn onderstaande schets zult zien, heb ik het weer lekker vol, gezellig en kleurrijk gemaakt, dat hoeft helemaal niet hoor. Je hoeft zelfs helemaal niet te borduren als je het blok alleen gebreid al voldoende vindt. Ook is de kleurkeuze helemaal aan jou, de bloemen kunnen effen worden of in verschillende kleuren, kijk maar wat je het leukst lijkt. Eventueel kun je jouw ontwerp met een verdwijnstift op je breiwerk tekenen, het erop rijgen met een dun draadje of gewoon uit de losse pols borduren.

Aan- en afhechten:

Mijn achterkant ziet er altijd behoorlijk uit als een “broddelwerkje” en dat vind ik geen probleem omdat ik de meeste stukken die ik maak ook voer. Wel is het belangrijk dat je goed aan- en afhecht zodat je borduurwerk niet van je vest valt. Wat ik altijd doe is een steek maken en dan haal ik de naald door de lus van de draad heen en steek ook nog door de draad zelf heen, vervolgens rijg ik de draad een aantal steken door de achterkant van het werk en herhaal eventueel het eerste stapje nogmaals. Ook kun je eerst rijgen en dan het steekje maken.

De stelen:

Hiervoor kun je drie steken gebruiken (vast wel meer, maar die ga ik niet hier uitleggen).

  • De Rijgsteek: (zie de bovenste tekening.)

De rijgsteek is de meest eenvoudige steek, steek de naald met draad van achteren naar voren door de stof en ga een stukje verder van voren naar achteren weer terug. Herhaal dit steeds en er ontstaat een onderbroken lijn van rechte steken. Met de afstand in de onderbrekingen kun je variƫren; doe je weinig ruimte ertussen, dan wordt de lijn wat meer aaneengesloten en doe je meer ruimte ertussen dan komen de steken verder uit elkaar. Na een beetje oefening kun je meerdere steken tegelijk maken. De rijgsteek maakt van je steek een vrij iele lijn met weinig dikte.

  • de Stiksteek: (Dit is de onderste tekening hierboven.)

Bij de stiksteek steek je de naald van achter naar voren door de stof, maar iets verder dan het beginpunt. Vervolgens steek je met de naald bij het beginpunt in de stof en kom je links van de steek weer omhoog. Herhaal dit en je krijgt nu een aangesloten lijn met steken.

  • de Kettingsteek:

Bij de kettingsteek steek je van achteren naar voren bij het beginpunt door de stof. Steek nu vlak naast waar je uit de stof kwam weer in de stof en kom een stukje verderop weer omhoog. Let erop dat de lus van de draad achter de naaldpunt komt te liggen zodat er een lusje ontstaat. Herhaal dit en je krijgt een mooi V-ketting. Deze steek heb ik gebruik voor mijn stelen.

De Bladeren:

De bladeren kunnen op meerdere manieren, je kunt gewoon met stiksteekjes of rijgsteekjes de gewenste vorm van het blad maken, maar ook de losse ketting hiervoor gebruiken:

De losse ketting steek gaat hetzelfde als de kettingsteek alleen wanneer je aan het eind van de steek bent en de lus is gemaakt, steek je over de lus heen van voren naar achteren weer terug naar het beginpunt. De tekening laat dit heel duidelijk zien.

De bloemen doe je net zo, maar dan werk je in een cirkel, zie de derde foto hierboven. Zo ontstaan er meerdere bloemblaadjes, die eventueel nog op te vullen zijn met een rijgsteek van een andere kleur.

Maak de bloemen af met een of meer (bij mij drie) Franse knoopjes als hart.

De Franse knoop maak je zo: steek je naald van achteren naar voren door het werk en sla de draad 2 of 3-maal om je naald. Trek dan de naald net naast de uitgang weer naar achteren in het werk. Houd met je nagel de gedraaide lusjes op het werk vast zodat ze niet loslaten.

Al met al krijg je een gezellig bloementuintje op je rug. Veel succes en vooral plezier.

1 Reactie

  1. O wauw, heel mooi miriam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.