Vest blok 6

We zijn alweer toe aan blok 6 van het vest. In dit blok gaan we ajour breien. Dit is een combinatie van rechte en averechte steken, maar ook minderingen en gaatjes. Door deze steken te combineren kunnen de mooiste dessins ontstaan. Hier gaan we een soort bladerachtig patroon breien en daarna, jaja, er bloemen bovenop borduren. Maar eerst het gewone breiwerk.

Blok 6 komt bij het lange vest bovenop blok 2, dus in het achterpand. Bij het heupvest idem dito, ook boven blok 2 en bij het korte vest is het even een ander verhaal, hier sla je de helft van de steken van het achterpand over (maat S 54 steken, maat M 62 steken en maat L 70 steken), en brei je de volgende steken (S: 54, M:62 en L:70) averecht (1 naald) in de door jou gewenste kleur om aan de goede kant van het werk te komen.

De hoeveelheid steken voor in de breedte zijn bij alle maten hetzelfde (zie dikgedrukte zin tussen haakjes hierboven. Zoals op mijn voorbeeld te zien is heb ik drie in hoogte variƫrende bladvormen naast elkaar, dit kan met dit patroon alleen bij maat L, bij maat S en M worden het er twee in verschillende hoogtes:

  • Maat S heeft 54 steken, deze gaan we als volgt verdelen: 2 steken tricot, 1x patroon (23 st), 4 steken tricot, 1x patroon (23 st) en 2 steken tricot. (= 54 steken)
  • Maat M heeft 62 steken, deze verdelen we als volgt: 4 steken tricot, 1x patroon (23 st), 8 steken tricot, 1x patroon (23 st) en 4 steken tricot. (= 62 steken)
  • Maat L heeft 70 steken, hier doen we: 1 steek tricot en 3x patroon (69 st). (= 70 steken).

Dan hieronder de patronen:

Hopelijk komen jullie eruit, anders laat een bericht achter in onze app of onder dit bericht. Als je de smaak te pakken krijgt is dit soort breien ontzettend leuk.

Dan nu de hoogte, ik was begonnen dit helemaal uit te schrijven, maar dat is zo veel en het wordt echt chaos, dus heb ik besloten een tabel te maken voor ieder soort vest met iedere maat. Het enige wat je hoeft te doen is het blok te kiezen van welk vest jij maakt in welke maat en volg dan gewoon de patronen die ik in het blok aangegeven heb.

Als voorbeeld, ik maak het lange vest, maat L, dan pak ik het derde blok aan de rechter kant van de bovenste rij en volg de patronen.

Nog even een noot voor diegenen die het korte vest breien, de naalden tricot in de bovenste kolommetjes moeten allemaal 1 naald minder tellen omdat jullie beginnen met 1 naald averecht om aan de goede kant te komen.

Veel succes.

In mijn volgende bericht zal ik uitleggen hoe de bloemen geborduurd worden als je dat wenst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.