Vest blok 7

Blok 7 is een aangevraagd blok. Een aantal breisters wilden deze mooie ruiten graag in het vest, dus ben ik van een foto aan het tekenen gegaan en dit viel nog niet mee zal ik je zeggen. Maar…… het is gelukt, alsjeblieft dames, de sokkenruit zoals ik hem noem. (Ik ben vergeten hoe deze ruit in het echt heet.)

We gaan meteen beginnen, zoek drie kleuren uit die je goed bij elkaar vind passen, ikzelf heb gekozen voor een beetje klassieke kleuren voor dit blok, maar voel je vrij!

Je breit steeds met twee kleuren, dus dat valt mee, maar het is wel weer inbreien. Ondertussen zijn jullie allemaal meesters in het inbreien, dat weet ik zeker. Het voordeel van dit patroon is dat de heengaande naalden het patroon bepalen en de teruggaande naalden brei je gewoon net als de heengaande. Ik heb op het patroon ook alleen de heengaande getekend. Hieronder meteen het patroon met drie verschillende tekens die de drie verschillende kleuren vertegenwoordigen. Wel zou ik het patroon even inkleuren in jouw kleuren, dat maakt het echt veel makkelijker.

Lang vest:

Bij het lange vest komt blok 7 boven blok 3 op het achterpand. We zijn hierna al een behoorlijk eind richting de oksel. Spannend hoor.

De hoogte van dit blok is ongeveer 30 cm. Dit zijn voor alle maten 78 naalden. Dit houdt in dat er achtereenvolgens gebreid wordt: 1x patroon A, 1x patroon B, dan nogmaals 12 naalden van patroon B.

Dan de breedte: zoals te zien is op het patroon zijn er 24 steken in de breedte, dit houdt in dat je afhankelijk van de maat breit;

Maat S heeft 54 steken, dus je breit achtereenvolgens: de laatste drie steken van het patroon, dan 2x het patroon en nog de eerste drie steken van het patroon. Zet evt strepen waar je moet beginnen en eindigen. (zie plaatje hieronder)

Maat M heeft 62 steken, dus brei je: de laatste 7 steken van het patroon, 2x het patroon, de eerste 7 steken van het patroon.

Maat L heeft 70 steken, brei: 3x het patroon, maar LET OP, aan het begin brei je vanaf de tweede steek en aan het eind van de derde keer patroon brei je de laatste steek niet, dus 1x de laatste 23 st. van het patroon, 1x het patroon en 1x de eerste 23 steken van het patroon.

Dan het heupvest:

Hier komt blok 7 ook bovenop blok 3. De hoogte wordt voor alle maten 19 cm, dat wil zeggen 50 naalden hoog. Dit betekent 1x patroon B en daarna nog twee naalden die ik hier zal tonen:

De breedtes zijn terug te vinden hierboven, bij het lange vest.

Het korte vest:

Bij het korte vest komt blok 7 naast blok 6 met de bloemen en is hier dus het rechtervoorpand.

Maat S:

Hoogte: de hoogte is ongeveer 16 cm (is 43 naalden), dus brei je: Begin met 1 naald averecht om aan de goede kant te komen in jouw kleur van de rode stipjes, dan vanaf naald 7 van patroon B en maak dit patroon tot het eind af.

Breedte: Je hebt 50 steken, dus brei je het patroon 2x, maar zonder de eerste en laatste steek.

Maat M:

Hoogte: je moet uitkomen op ongeveer 17 cm (45 naalden). Begin met een naald averecht om aan de goede kant van het werk te komen in jouw kleur van de rode stipjes, dan vanaf naald 5 het patroon B afbreien.

Breedte: 58 steken brei je, dit betekent dat je begint met de laatste 5 steken van het patroon, dan 2x het patroon en vervolgens de eerste 5 steken van het patroon.

Maat L:

Hoogte: deze moet ongeveer 18 cm worden, dus 47 naalden. Begin met een naald averecht om aan de goede kant van het werk te komen in jouw kleur van de rode stipjes, vervolgens begin je bij naald 3 van Patroon B en maak dit patroon helemaal af.

Breedte: je breit 66 steken, begin met de laatste 9 steken van het patroon, dan 2x het patroon en daarna nog de eerste 9 steken van het patroon.

Zet streepjes waar je moet beginnen en eindigen (zie het voorbeeld meer naar boven in het blog.

Heel veel plezier en succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.