Tas haken, de bodem en de schouderband.

Wanneer je alle vierkantjes en randen ertussen klaar hebt, kun je de bodem gaan maken. Mijn eerste idee was om er een ronde buideltas van te maken. Dat houdt voor de bodem in dat alle uitstekende halve granny’s met de punten naar elkaar toe komen te liggen en dat je met de basiskleur er randen tussenin haakt, net als bij de tas zelf.

Ik heb ervoor gekozen om er toch een platte tas van te maken (handiger ivm het formaat). In dit geval krijg je een langwerpige bodem, leg hiervoor de tas plat neer en kijk goed welke kleuren je voor of achter wilt. Draai net zo lang tot hij naar wens is. Ik heb de mijne aan een kant paarsig en aan de andere turqoise.

Goed, verder naar de bodem. Op het moment dat je tas goed ligt heb je aan de onderkant uitstekende halve granny’s. De linker en rechter vouw je naar binnen en vervolgens de twee voorsten en twee achtersten. Zet alle punten even vast met wat veiligheidsspelden.

Wat je nu ziet is dat er met deze bodemvorm twee granny’s bij gehaakt moeten worden. Gebruik hiervoor de kleuren die jij het mooist vindt.

Vervolgens ga je met de basiskleur eerste rijen haken, begin rechts onderin en ga omhoog en weer naar beneden over de drie grannypunten heen tot je linksonder weer uitkomt. Ga weer terug met de tweede rij. Je gebruikt hiervoor het patroon van de rand in de basiskleur.

Je hebt de eerste rand klaar, nu ga je de steken weer in een heengaande naald aan de volgende granny’s haken. Dit doe je zo: haak een vaste in ieder stokje, gebruik weer de eerste rij van het randpatroon voor het minderen en meerderen en vervang de lossen door vasten. (Dus waar vier lossen staan haak je 4 vasten, waar 6 lossen staan neem je 6 vasten.) Alleen de vaste steken op het patroon haak je vast aan de granny aan de overkant van je tussenstreep. Doe dit om de lossenkettingen en op de volgende manier:

Haal een lus op in de rand en haal de naald uit de lus. Ga met de naald door de opening van de tegenover liggende granny en trek de net gemaakte lus erdoorheen.

Maak in de volgende steek van de rand een halve vaste. Deze methode geeft de minste verdikking.

Draai nu de tas om en begin aan de andere kant op dezelfde manier en haak ook hier een rand in je basis kleur. Haak daarna de rand aan de granny’s ertegenover.

Klaar is je bodem.

De schouderband, dat was even een probleem, ik had eigenlijk handvaten van leer gekocht om aan de tas te naaien, maar ik heb toch een schouderband bedacht in dezelfde stijl als de tas.

Voor deze schouderband het je weer je garen nodig en macramé-touw in de kleur naar jouw smaak. Ik heb gewoon wit gedaan. Bepaal de lengte van de schouderband en geef dit met een markeerder aan op je macrame-touw, knip het niet af.

Nu gaan we het touw omhaken met de granietsteek, dwz 1 vaste om het touw heen en 1 losse. herhaal dit tot de markeerder. Vouw het macrame-touw dubbel en geef nog een keer de bandlengte aan. Haak nu (in welke kleur je wilt) weer een rij granietsteek. Begin met een keerlosse en haak nu een vaste in de lossenopening van de vorige rij en vervolgens weer een losse. Herhaal dit tot de markeerder. Dit proces herhaal je net zo lang tot de band jouw gewenste breedte heeft.

Hecht alle draadjes af. Naai de schouderband aan de tas wanneer je hem NIET gaat voeren of laat hem nog even liggen wanneer je hem wel gaat voeren.

In het volgende bericht laat ik je zien hoe dit moet.

Succes weer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.