Vest breien. Mouwen, strepen 17 en 18

Zoals op de tekening in een eerder bericht te zien is, worden de mouwen opgebouwd uit horizontale steken in verschillende breedtes.

Nadat de boord gebreid is beginnen deze strepen, het ingewikkelde ervan is dat de mouw steeds breder wordt en er dus regelmatig gemeerderd moet worden. Van deze meerderingen heb ik een uitgetelde pagina gemaakt die je kunt afstrepen wanneer je naalden gebreid hebt.

De omcirkelde cijfers geven aan dat er aan iedere kant 1 steek gemeerderd moet worden, de kleur geeft aan voor welke maat.

Zoals te zien is voor maat S 131 de laatste meerdering. Hierna brei je voor deze maat nog verder t/m 144 en hecht je daarna af. Maat M heeft de laatste meerdering en is de mouw klaar na naald 148. Maat L heeft nog een meerdering en eindigt na naald 154.

Ik vind het voor mijzelf handig om af te strepen waar ik ben gedurende het breien, dat doe ik zo:

Bij de ene mouw zet ik streepjes naar rechts, bij de andere naar links. Zo kun je niet in de war komen met de meerderingen en weet je precies wanneer je klaar bent.

Ok, nu echt streep 17:

Streep 17 komt na de boord op de linkermouw.

De hoogte :

voor maat S: 5 cm = 14 naalden

voor maat M: 7 cm = 18 naalden

voor maat L: 10 cm = 26 naalden.

Het patroon is steeds een herhaling van 4 naalden. (streep ze af op je mouwberekening zodat je weet waar je moet meerderen.) Vergeet niet van naald te wisselen, ga nu dus weer verder met naald 4,5.

Patroon:

Dit patroon wordt in principe in een kleur gebreid, ik heb het ter verduidelijking van de foto’s in twee kleuren gedaan.

 1. Brei alle steken recht
 2. Brei alle steken averecht
 3. Brei alle steken recht
 4. brei alle steken averecht
 5. Brei 4 steken recht, *haal een lus op uit het gat van: 3 steken naar links en 2 steken naar beneden. Deze lus niet straktrekken en niet breien, alleen maar losjes ophalen. Brei nu 5 steken recht*, herhaal steeds van * tot*.
 6. Brei alle steken averecht, maar brei de lus en de steek erna averecht samen.

Herhaal vanaf hier steeds naald 3 t/m 6.

Uiteindelijk wordt het zoals op de foto. Je zult merken dat het werk wat gaat trekken, maar hopelijk niet teveel. Zorg er echt voor dat de lussen lekker los zijn.

Dan streep 18, rechtermouw:

Ga over op naald 4,5

Dit is weer een inbreipatroon met fair isle motieven in meerdere kleuren. Nooit meer dan twee kleuren per naald, niet schrikken.

Voor deze streep volgt hieronder het hele uitgewerkte patroon met alle meerderingen in kleur erin:

Sommige kleuren zijn wat moeilijk te zien, maar als je uitvergroot gaat het vast lukken.

Ten eerste de kleurwisselingen, dit zijn de horizontale oranje strepen na de 3de, 7de, 10de en 14de naald. Op deze plekken knip je de draden af en wissel je van kleur. Het hoeft natuurlijk niet, maar ikzelf vind het effect prachtig. Zie de foto onderaan.

Dan het breien zelf, per maat:

Maat S moet 10 cm hoog worden, dit zijn 26 naalden. Brei als volgt:

 • 5 naalden tricot – 1x het patroon (17 naalden) – 4 naalden tricot.
 • De meerderingen in het patroon zijn aangegeven in blauw, vergeet niet in de tricotgedeeltes in de lijst te kijken waar je moet meerderen. (hier naald 5 en 23)

Maat M moet 12 cm hoog worden, dit zijn 32 naalden. Brei als volgt:

 • 8 naalden tricot – 1x het patroon (17 naalden) – 7 naalden tricot.
 • De meerderingen in het patroon zijn aangegeven in rood, vergeet niet in de tricotgedeeltes in de lijst te kijken waar je moet meerderen. (hier naald 5, en 29).

Maat L moet 15 cm hoog worden, dit zijn 40 naalden. Brei als volgt:

 • 4 naalden tricot – 1x het patroon t/m naald 16 – 1x het patroon (17 naalden) – 3 naalden tricot.
 • De meerderingen in het patroon zijn aangegeven in groen (let op; er staan 2 groene lijnen; de eerste (La) is voor de eerste keer het patroon, de tweede (Lb) voor de tweede keer patroon).

Heel veel succes en vooral plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.