Vest breien, blok 12

Blok 12 is weer een verzoekblok, met kabels. Een van de meebreidames wilde er ook graag een kabelpatroontje in en eerlijk gezegd had ze daar groot gelijk in, het is erg mooi in ons vest.

Ik weet niet of jullie al eens kabels gebreid hebben? Heel moeilijk is het niet maar je moet goed op blijven letten. Ook heb je een kabelnaaldje nodig om steeds steken op te laten rusten om ze vervolgens op een andere plek weer eraf te halen en te breien. Onder de patroontekening heb ik uitgelegd hoe dat in dit geval in zijn werk gaat. We doen bij ons patroon alleen kleine kabeltjes omdat ze de neiging hebben het gebreide lapje wat in elkaar te trekken. Probeer bij kabels dan ook niet strak te breien, dit maakt het veel makkelijker.

Ok, dan volgt hieronder het patroon:

Het is een behoorlijk verhaal, maar als je goed meeleest tijdens het breien gaat het zeker goed lukken.

Ik heb ervoor gekozen alleen in het midden van de lap een kabelserie te breien en links en rechts daarvan gewoon tricot. (Dit ook ivm het in elkaar trekken van de lap, maar ook omdat de aandacht nu naar de kabel trekt.) Kortom, ik vond het gewoon mooier, mocht jij twee kabelreeksen naast elkaar willen kun je dat zonder moeite even uitrekenen, ik zet het er wel bij als andere optie. Waarbij we nu aankomen bij de breedtes:

Deze zijn voor de drie vestmodellen hetzelfde, namelijk voor:

maat S, 50 steken = 15 steken tricot – 1x patroon – 15 steken tricot. Of 5 steken tricot – 2x patroon – 5 steken tricot.

Maat M, 58 steken = 19 steken tricot – 1x patroon – 19 steken tricot. Of 9 steken tricot – 2x patroon – 9 steken tricot.

Maat L, 66 steken = 23 steken tricot – 1x patroon – 23 steken tricot. Of 13 steken tricot – 2x patroon – 13 steken tricot. Of zelfs: 3 steken tricot – 3x patroon – 3 steken tricot.

Dan de hoogtes, blok 12 komt bij alle vesten boven blok 8 te liggen en is dus een deel van het voorpand.

Lang vest:

Maat S en M: 42 naalden = 2x het patroon – naald 1 en 2 van het patroon.

Maat L: 36 naalden = 1x het patroon – naald 1 t/m 16 van het patroon.

Heupvest:

Maat S en L: 34 naalden = 1x patroon – naald 1 t/m 14 van het patroon.

Maat M: 36 naalden = 1x het patroon – naald 1 t/m 16 van het patroon.

Kort vest:

Maat S: 38 naalden = 1x het patroon – naald 1 t/m 18 van het patroon.

Maat M: 36 naalden = 1x het patroon – naald 1 t/m 16 van het patroon.

Maat L: 34 naalden = 1x patroon – naald 1 t/m 14 van het patroon.

Vergeet niet voor alle vesten aan de linkerkant in de laatste naald de steken af te hechten voor het armsgat (maat S: 13 st, M: 15 st, L: 17 steken.)

Zo komt het er in het midden van het blok uit te zien in de door jullie gewenste kleur.

Veel succes!

2 Reacties

  1. Mooi kabeltje hoor

  2. Ik vind het ook een mooi kabeltje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.