Kerstservet

Mijn naaileerlingen krijgen met Kerst altijd een kleinigheidje van me en ik vind het altijd vreselijk leuk om er dan iets bij te maken. Dit jaar heb ik buideltjes gemaakt van stoffen servetten. Stap voor stap laat ik zien hoe je dit zelf ook kunt doen.

Wat je in ieder geval nodig hebt is :

  • een stoffen servet of een vierkante lap katoen die je even omzoomt.
  • een leuk stuk biaisband.
  • een koord, veter, touw of lint.
  • een veiligheidsspeld.
  • Een slabak of iets anders ronds van het goede formaat
  • Naaimachine en naaibenodigdheden
  • Eventueel kleine cadeautjes of wat lekkers.

Je begint met een cirkel te tekenen op je servet zo groot als je wilt. Het moet wel een buideltje worden waar je iets in doet, dus ik zou hem niet te klein doen.

Vervolgens ga je het biaisband op de cirkel naaien. Met de ingevouwen naadtoeslagjes op de binnenkant van de servet. Maar…..wil je het biaisband aan de buitenkant zien dan naai je het op de goede kant van de stof.

Je begint ergens op de cirkel (maakt niet uit waar) en vouwt een stukje van het uiteinde van de bies naar binnen, naai nu de buitensterand van de bies het eerst en rek daarbij de bies wat uit. Dit kan altijd met biaisband omdat het schuin geweven is. Vouw als je helemaal rond bent het uiteinde weer naar binnen en hecht af. Vervolgens naai je nu de binnenlijn vast en omdat je de bies wat uitgerekt hebt zul je zien dat de binnenlijn plooiloos opgestikt kan worden.. Hecht af en knip alle draadjes bij.

Vervolgens ga je met je veiligheidsspeld het touw, lint of koord door het biaisbandtunneltje rijgen. Je hebt een opening gecreëerd dus dat gaat heel makkelijk. Maak het koord vast aan de veiligheidsspeld en duw deze stukje bij beetje door de tunnel tot je er weer uitkomt. Maak een knoop in de uiteinden van het koord zodat de uiteinden aan elkaar vast zitten en natuurlijk kun je er nog kralen, bellen of andere kerstfrut aan hangen.

Stop gezellige dingetjes in het buideltje, trek het koord aan en je buideltje is klaar. Ik heb er met een knijpertje een kerstkaart aangehangen, maar je kunt ze ook op het bord van je eters zetten met iets erin en het menu erbij doen. De servet blijft gewoon een servet.

Ik ben benieuwd hoe jullie Kerstdis eruit gaat zien. Veel plezier met het maken.

1 Reactie

  1. Jaa, mijn buideltje 😍

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.