Gehaakte tas, deel 1: het haken.

Van een groepje van mijn naaileerlingen kreeg ik in december 2021 een waardebon voor “Handwerken XL” in Leens, mijn favoriete wolwinkel in het noorden. Voor deze waardebon heb ik garen gekocht om een tas van te haken, die ondertussen helemaal klaar is. Tijdens het maken en ontwerpen heb ik foto’s gemaakt zodat ik het patroon met jullie kan delen.

Als materiaal heb ik naald 3 (ik heb een strakke haakhand) gebruikt en Scheepjes sunkissed in 6 kleuren waarvan 1 basiskleur. Van iedere kleur heb je 1 bolletje nodig en van de basiskleur 2 bolletjes.

Ik ben uitgegaan van een een granny square die met zigzaglijnen aan elkaar gehaakt worden. Zie de tekeningen hieronder:

Bovenstaande tekening is die van de basisgranny. Je begint in het midden te haken en gaat steeds verder naar buiten met iedere toer.

 • ronde 1: haak 5 lossen en sluit de cirkel met een halve vast.
 • ronde 2: haak drie beginlossen om zo hoog als een stokje te komen, haak een stokje en haak die samen af met de 3-lossenketting. *haak drie lossen en 2 samengehaakte stokjes.* herhaal *-* nog 4x. Haak nog 3 lossen en sluit met een halve vaste. (je hebt nu 6 samengehaakte stokjes en 6, 3-lossenkettinkjes ertussen.
 • ga met nog een halve vast naar de volgende 3-lossenketting en ga 3 lossen omhoog, maak met nog twee onafgemaakte stokjes en de ketting een 3-samengehaakt stokje. *Haak 3 lossen en een 3-samengehaakt stokje.* herhaal *-* nog 10 keer. Eindig met 2 lossen en een stokje in de eerste 3-samengehaakt stokje.
 • *Haak een vaste op deze plek en een 4- lossenboog, haak een vaste in de volgende boog en 3 lossen, dan 1 vaste in de volgende boog en 4 lossen.* Herhaal *-* nog 2x. haak dan nog 1 vaste en 4 lossen en 1 vast en 3 lossen. Eindig met 1 vaste, 2 lossen en 1 stokje in de eerste vaste.
 • * Haak 1 vast op die plek en 9 lossen, dan 1 vaste in de volgende lossenboog en 4 lossen, nogmaals 1 vaste in de volgende boog en 4 lossen.* Herhaal dit nog 3x en eindig met een halve vaste in de eerste vaste.
 • hecht af en werk je einddraad af.

Pak nu de volgende kleur en haak precies zo’n granny maar in de laatste toer haak je deze granny meteen vast aan de vorige door een van de 9-lossen te vervangen door $ lossen, 1 vaste in een 9-lossenboog van de vorige granny en weer 4 lossen.

maak zo 8 granny’s aan elkaar in de volgorde die jij verkiest en sluit ze tot een cirkel.

dan gaan we verder met de eerste zigzagrand langs de eerste grannycirkel. Deze en alle volgende randen doe je in je basiskleur (bij mij petrol).

Ten eerste, let erop dat de granny’s allemaal met de goede kant naar boven liggen. De voorkant is echt mooier dan de achterkant.

Begin dan met haken op een punt van een granny (dus de middelste steek van een 9-lossenketting). Haak hier een vaste, vervolgens 6 lossen, 1 vaste in de volgende 4-lossenketting, 4 lossen, 1 vaste in de volgende 4-lossenketting, 6 lossen en 1 vaste in de hoek waar de twee granny’s aan elkaar gehaakt zijn. Dan weer 6 lossen en 1 vaste in de eerste 4-lossenketting van de volgende granny, 4 lossen, 1 vast in de volgende 4-lossenketting, 6 lossen en 1 vaste in de middelste van de 9-lossenketting.

Herhaal dit verhaal tot je helemaal rond bent en ga dan verder met de tweede ronde:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20220421_105715-1024x658.jpg

ga 3 lossen en haak nog 4 stokjes in dezelfde vaste (is totaal 5 stokjes), haak dan 5 stokjes om de lossenboog, 1 stokje op de vaste, 3 stokjes om de volgende lossenboog, 1 stokje op de volgende vast, 3 stokjes om de laatste lossenboog en haak in de dieptepunt 5 stokjes samen (dus 2 onafgemaakte stokjes in de laatste lossenboog, 1 onafgemaakt stokje in de vaste en 2 onafgemaakte stokjes in de eerste lossenboog van de volgende granny. Haak al deze steken samen af.) dan ga je weer omhoog met 3 stokjes om de lossenboog, 1 stokje in de vaste, 3 stokjes om de lossenboog, 1 stokje in de vaste, 5 stokjes in de lossenboog en 5 stokjes in de vaste op de bovenste punt. Ga zo helemaal rond. Knip de draad niet af, die heb je nog nodig om de volgende ronde granny’s eraan te haken.

Haak dan de volgende ronde granny’s en maak hier een ronde van. Vervolgens haak je deze granny’s met de basiskleur weer aan de tussenrand (zie de tekening en de foto’s. Gebruik hiervoor ipv de lossen zoals in ronde 1 vasten. Begin weer op de punt en haak de middelste losse van de 9-ketting aan de middelste van de 5 stokjes (krulletje), dan op elke 5 stokjes 1 vaste en haak dan de middelste tussenboog aan het volgende stokje krulletje), 1 vaste op elk van de volgende 3 stokjes, lossenboog aan het volgende stokje, op elk van de volgende 5 stokjes een vaste, de middelste van de 9-lossenboog aan het 5-samengehaakte stokje enzovoorts, zo ga je helemaal rond.

Herhaal al deze stappen tot je de hoogte van de tas bereikt hebt (bij mij 6) en haak daarop nog een donkere zigzagrand (alleen ronde 1 en 2).

de boven- en onderkant is nu nog open.

De volgende keer doen we de bodem en de schouderband.

Veel succes en plezier.

P.s. Binnenkort is deze tas ook als pakket bij mij te bestellen. Houd het blog in de gaten.

2 Reacties

 1. Willemien zegt:

  Leuk miriam!!
  Ik ga het proberen. Dankjewel voor je mooie omschrijving en foto’s.

  1. Heel graag gedaan. Veel plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.