Bewust

Weet je, sinds deze hele coronapandemie, ziektes, maatregelen, politiek en vooral meer-deling in onze en ik denk meer maatschappijen om ons heen, ben ik me veel bewuster geworden van een aantal dingen. Ook om me heen merk ik dit bij een aantal mensen.

De hele wereld schijnt voornamelijk bezig te zijn met ergens voor of tegen te zijn en ik zie dit als een soort overlevingsmethode door goed tegen kwaad als maatstaf te nemen. Ikzelf doe mijn uiterste best, en dat lukt zeker niet altijd, om deze maatstaf uit mijn leven te bannen. Het is ontzettend moeilijk om uit dit jarenlange, naar mijn mening op het sentiment werkende systeem, te ontsnappen, want ik merk meerdere keren per dag dat ik er niet onderuit kom het toch te doen. Het gevolg hiervan is voor mij duidelijk een soort schuld geven aan iemand anders of een groep mensen of een instantie, en dus een oordeel om niet de vinger naar jezelf te hoeven wijzen. Dit is eigenlijk zo arrogant van mij, vind ik. Als ik zeker weet wat goed en kwaad is, wat maakt mij dat dan?????? Een soort allesweter????? Ik denk het wel. En als ik alles weet kan ik dus ook over alles oordelen. En door te oordelen creƫer ik weer verschil tussen goede mensen en slechte, maar ook druk ik een stempel op de waarde van iets of iemand. Dit is iets wat ik voor mezelf echt niet wil. Ik ben maar een korreltje in een zandstorm en dat wil ik ook graag zo houden.

Door mijzelf als zo’n zandkorreltje te zien en te proberen die goed/kwaad-invloeden van buitenaf te mijden, merk ik dat het gaandeweg makkelijker is geworden om mijn wereld kleiner te maken en dingen te doen die er voor mij echt toe doen. Het oordelen en op sentiment inspelen is ook in de media zo groot geworden, dat het voor mij een bewuste keuze is geworden om zo min mogelijk naar nieuws e.d. te kijken en te luisteren, maar mijn interesses te verplaatsen naar een kleiner cirkeltje om mij heen en dus ook een kleinere gemeenschap met mensen en invloeden. Door dit cirkeltje te verkleinen ga ik natuurlijk eigenlijk een paar decennia terug en dit maakt het leven voor mij zoveel rustiger en maakt het mij een blijer mens. Er komen veel minder prikkels op mij af en ik heb echt gemerkt dat de wereld voor mijn persoontje veel te groot is geworden. Voor een eigenwijs mens als ik is het ontzettend moeilijk om dan niet overal een mening over te hebben en dus te oordelen. Volgens mij heb ik het cirkeltje rond geklets en hoewel het een beetje een warrig verhaal is geworden is dit wel wat mij de laatste tijd bezig houdt.

Als je de moeite hebt genomen dit te lezen, dan bedankt voor je aandacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.