Vest. De onderboord.

Jaaaaaaaa, we gaan beginnen. Na een weekje corona ben ik nu fit genoeg om dit bericht te schrijven.

We gaan de boord breien en daarmee bedoel ik de hele onderboord van voor- en achterpanden in één keer. Dit leek mij mooier omdat je dan in de onderrand geen verdikking van naden krijgt. Schrik straks niet van de hoeveelheid steken! Wanneer de boord gebreid is gaan we de blokken daar bovenop breien zodat er geen breedtenaden zullen zijn, we hoeven dan later alleen de afzonderlijke verticale lijnen aan elkaar te mazen/naaien.

Hoe brei je de boord? Wat eerst belangrijk is, is hoe strak wil je de boord hebben? Sommige truien/vesten hebben boorden die heel rekbaar zijn en goed strak aantrekken, ook zijn er lekkere losse boorden, die bijna gelijk lopen met de breedte van het vest. Deze strakheid is afhankelijk van:

  • de soort steek: Wanneer je de boord breit in 1/1 boordsteek (dit betekent afwisselend 1 steek recht/1 steek averecht) dan wordt de boord vrij strak. Brei je in 2/2 boordsteek (afwisselend 2 steken recht, 2 steken averecht) dan wordt hij wat soepeler. Je kunt er zelfs voor kiezen 3/3 of 4/4 te doen, maar dan worden het meer siersteken. Ook een mogelijkheid is de boord in ribbelsteek (alle steken van heen- en teruggaande naald recht breien). Bij deze steek wordt de boel bijna lubberig en dit zou ik niet aanraden tenzij je de ribbelboord met minstens 1 punt dunnere naalden breit.

  • De dikte van de naald. Vroeger werden boorden eigenlijk altijd met veel dunnere pennen gebreid zodat ze mooi aansloten op het lichaam, voor de onderboord van dit vest zou ik daar niet voor kiezen, tenzij je een beetje ballonvorm onderaan mooi vindt. Voor de boorden van de mouwen is dit waarschijnlijk wel heel mooi.

Er zijn nog veel meer steken die te gebuiken zijn als boordsteek, internet en boeken staan er vol van. De keuze is aan jou welke je wilt gebruiken, maar houdt er rekening mee dat de mouwboorden en hals waarschijnlijk in dezelfde steek worden gebreid.

Ikzelf heb ervoor gekozen de boorden eenvoudig te houden en niet te strak en ik brei ze in mijn basiskleur, die ik ook zal gebruiken voor de andere boorden.

Vanaf nu ga ik de drie maten S (36/38), M (40/42) en L (44/46/48) gebruiken voor het gemak.

Voor het lange vest kun je beginnen met de steken opzetten:

maattotale boord cmtotale boord cm min 4 cmtotale hoeveelheid steken
S108 cm104 cm208 steken
M124 cm 120 cm240 steken
L140 cm136 cm272 steken

Zoals je in de tabel ziet heb ik 4 cm van de totale breedte afgetrokken, dit is bij iedere voorkant 2 cm waar we later de voorboord aan gaan maken (eventueel met knoopsgaten).

Zet de hoeveelheid steken op die bij jouw maat horen, belangrijk is dat je de steken opzet met een dikkere pen of dubbele pen die je gaat gebruiken. Veel mensen trekken de opzetdraad te hard aan bij het opzetten van de boord waardoor hij echt niet mooi wordt. Dit moet dus erg losjes gebruiken, vandaar de dubbele of dikkere breipen.

Steken opzetten, hoe doe je dat:

Breistudio Kim legt hier weer heel duidelijk uit wat de handigste en makkelijkste manier is. Vergeet niet een dikkere naald te nemen en wat zij vertelt over het zoveel keer om je naald draaien is in ons geval wel heel omslachtig. Pak gewoon een heel lang stuk als dit teveel werk is. Dat doe ik altijd.

Wanneer je zoveel steken opzet als wij moeten doen is het handig om even weer pen en papier erbij te houden en te turven per bijvoorbeeld een 10-tal steken. Zo raak je minder snel de tel kwijt.

Nu begin je met de boordsteek te breien die je wilt met de pendikte die je wilt. Ik heb gekozen voor de 2/2 boordsteek, gebreid met naald 4,5. Dezelfde dikte die ik voor de rest van het vest ook ga gebruiken. Brei door tot een hoogte van 5 cm. Dit zijn 13 naalden. Hecht de boord niet af, maar laat deze op de pen staan.

P.s. het is mij gelukt de boord (de grootste hoeveelheid steken) gewoon op twee naalden te breien. Vind je dit vervelend? Dan kan het ook op de rondbreinaald.

Succes

1 Reactie

  1. Gassler zegt:

    👋 bonjour,

    Je voulais juste être sûre pour le bord du gilet, il faut bien monter 208 mailles au total ? En fonction de notre échantillon à chacun/ chacune 😉 il doit mesurer 108cm.
    Merci d’avance pour vos lumières 😃

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.