Vest breien, mouwen strepen 21, 21a en 22

We gaan verder met de mouwen en dit keer zijn het drie smalle streepjes met wel twee pittige technieken, maar oh zo leuk.

De eerste is streep 21. Bladachtig motief,

deze streep wordt boven de koffiekopjes gebreid en is effen. Dit patroon is niet moeilijk, de gebruikte steken zijn alleen rechten en averechten. Er moeten 14 naalden gebreid worden, dus je kunt aan het eind van de 12 getekende naalden nog de eerste twee naalden herhalen. Hieronder het patroon en de foto.

Houdt de meerderingenlijst erbij zodat je weet waar de meerderingen moeten komen.

Ok, nog een streepje boven deze streep 21, we noemen hem 21a.

Dit streepje is maar 8 naalden hoog en stelt straks ook een klein blaadje voor.

Houdt de meerderingenlijst erbij zodat je weet waar de meerderingen moeten komen.

Hieronder de uitleg met een paar fotootjes.

Naald 1. alle steken recht

2. alle steken averecht

3. alle steken recht.

ok hier komt ‘ie:

4. 1 steek averecht, brei 3 steken averecht samen, maar maak de steek niet af en haal de drie steken niet af.. Maak in plaats daarvan een omslag en brei vervolgens de 3 steken samen. Je hebt nu weer 3 steken, en totaal 4 steken op je rechternaald. Herhaal dit tot het einde van de naald.

Naald 5. alle steken recht. en dan:

6. Herhaal nu naald 4, maar laat de 3 samengebreide steken verspringen. Pak dus nu de laatste steek van het blaadje, de tussenliggende steek en de eerste steek van het volgende blad samen. Kijk hiervoor aan de goede kant van het werk welke je steken je moet hebben.

7. alle steken recht

8 alle steken averecht.

Dan blok 22 op de andere mouw.

Deze is ook maar 8 naalden hoog, ook weer effen maar pittig om te doen. De bloem. Ik vind hem prachtig. De bloem komt boven streep 20 (de vlindersteek).

Houdt de meerderingenlijst erbij zodat je weet waar de meerderingen moeten komen.

Hieronder weer een korte beschrijving per naald plus fotootjes ter illustratie.

Naald 1. Alle steken recht.

2. alle steken averecht.

3. alle steken recht.

4. Let op, je breit nu rechte steken op de averechte kant. Begin met twee steken recht (op mijn voorbeeldfoto 4), * brei nu 5 steken met elke steek 3 omslagen, 1 steek recht.* Herhaal *-* steeds. zorg ervoor dat je niet eindigt met een bloem, maar met een of meerdere rechte steken.

5. Dit is de moeilijkste naald. Het is verstandig om deze naald even te oefenen op bijvoorbeeld een klein lapje.

Brei de steken tot de 5 x3 omslagen averecht, * breng de draad naar achteren, haal de 5 steken met de omslagen op de averechtse manier van de naald. Er ontstaan nu 5 grote lussen. Haal nu je werkdraad naar voren, breng de 5 steken naar de andere naald, haal je werkdraad over de 5 steken heen weer naar achteren, zet de 5 steken weer over naar de rechter naald, haal de werkdraad weer naar voren en zet de 5 steken weer op de linkernaald, haal nog 1 x de werkdraad naar achter (Er zitten nu twee lussen om de 5 draden heen, vrij strak) en zet de 5 steken weer op de rechternaald. Dan nog 1 steek averecht.* Herhaal *-* steeds tot het eind van de naald. Hoe strakker de lussen om de 5 steken heen, hoe mooier de bloem.

6. brei nu alle steken averecht, ook de 5 lussensteken.

7. Alle steken recht.

8. alle steken averecht.

Je bloemenrij is nu klaar. Het kan alleen zijn dat het hart van het bloemetje (de twee omslagen) niet precies in het midden liggen. Deze kun je met je nagels gewoon verschuiven.

Dat was het alweer voor dit jaar. Ik wens jullie allen hele fijne feestdagen en een geweldig 2023 toe.

Succes met deze strepen, hopelijk hebben jullie vakantie om ze rustig te kunnen breien. Volgend jaar gaan we het vest afmaken.

Veel liefs Miriam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.