Vest breien, mouwen in het vest en de halsboord

De schouders zijn nu gesloten waarna de halsboord gebreid kan worden. Waarschijnlijk heb je de meeste steken op een hulpnaald gezet of op een draad, zet deze plus enkele ertussenin op de breinaald zodat je uitkomt op de volgende hoeveelheid steken:

S: ongeveer 52 steken

M: ongeveer 56 steken en

L: ongeveer 60 steken.

Zorg ervoor dat als je de boord in 2 recht/ 2 averecht gaat breien, je een even aantal steken hebt.

Heb je geen steken op de hulpnaald gezet, pak dan de bovenstaande hoeveelheid steken op.

Brei nu de halsboord zoals je wilt (ik heb gekozen voor 2 recht/ 2 averecht, net als de onder,- en mouwboorden. Ook de hoogte kun je zelf bepalen, wanneer je dit voor jezelf bepaald hebt kun je er ook nog voor kiezen om de boord dubbel te maken. Stel, je wilt een halsboord van 4 cm, brei dan 8 en naai hem aan de binnenkant vast, of brei gewoon 4 cm hoog en kant de steken losjes af.

Dan nu het inzetten van de mouw, we zijn er echt bijna.

Als het goed is zijn de mouwen geblockt, heb je alle draadjes afgehecht en staan de steken nog op de naald of op een hulpdraad. Wat we nu gaan doen is de bovenkant van de mouw aan de rand van het voor- en achterpand naaien. Dit doen we met de draadkleur die het beste past bij die van de gebreide patronen. Zet met veiligheidsspelden op gezette plekken de panden aan elkaar vast en begin met naaien:

Hecht een draad aan op het pand (zorg dat deze goed vast zit) en pak nu twee steken van je breinaald op met je naald en laat ze van de breinaald afglijden. Pak nu tussen twee steken in twee lusjes in je pandsteken en pak deze ook op. Herhaal dit steeds, zie de foto’s hieronder. Trek de draad aan, maar niet te strak anders gaat je hele werk trekken, je moet je werkdraad eigenlijk net niet kunnen zien.

Wanneer de mouw aan de panden zit naai je de mouwnaad aan de onderkant van de mouw dicht, let er op dat je tot dezelfde hoeveelheid centimeters gaat als je in de okselinham hebt. Uitleg; tijdens het breien van de 4 vestpanden heb je bij de oksel een aantal steken afgehecht voordat je met de bovenpanden verder ging. Deze inham meet je op en die lengte naai je bij de mouwnaad nog niet dicht.

Vervolgens leg je de twee lijnen plat tegen elkaar en naai je dit overgebleven gat dicht. Zie de foto’s hieronder.

De volgende keer doen we de voorboorden.

Succes weer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.