Vest breien. Blok 5

We zijn alweer toe aan blok 5. Dit is een wat groter blok in twee kleuren, die naar mijn mening lekker tegen elkaar mogen afsteken. Ik heb voor zonnig geel en favoriet turqoise gekozen, maar ben weer zeer benieuwd naar jullie keuzes.

Dit blok is weer met de inbreitechniek gebreit, maar is een stuk eenvoudiger dan de vorige met de bladerranken. Denk er bij het inbreien altijd goed om dat je de draad die je meeneemt achter het werk niet strak aangetrokken wordt, dit maakt je werk veel egaler en regelmatiger.

Hieronder plaats ik 3 telpatronen (A,B en C) waarbij de open vakjes een kleur verantwoorden en de kruisjes een andere kleur. Welk model je ook volgt, herhaal steeds de vier steken in de breedte.

Dit patroon wordt in tricotsteek gebreid, dus pas goed op dat je de heengaande naalden recht breit en van rechts naar links en de teruggaande averecht van links naar recht,

Lang vest:

dit blok (5) komt boven blok 1 te liggen en is dus een onderdeel van het voorpand.

De hoogte van dit blok is voor de maten S,M en L gelijk, 80 naalden hoog (ongeveer 31 cm). Als je het lange vest breit kun je dus gewoon patroon A volgen in de hoogte (80 naalden).

Heupvest:

blok 5 komt naast blok 3 te liggen op de overgebleven steken van de boord en wordt een voorpanddeel.

De hoogte van dit blok is afhankelijk van de maat tussen de 47 en 57 naalden. De eerste naald doe je averecht in de door jouw gekozen kleur om je werk aan de goede kant te krijgen. Voor dit heupvest gebruik je patroon B. Op dit patroon staan de maten S,M en L aangegeven. Maak je het heupvest bij voorbeeld in maat M, begin dan te breien vanaf het rode lijntje onderaan en stop bovenin ook met het rode lijntje.

De uiteindelijke hoogte voor dit blok zal ongeveer zijn: maat S: 18 cm, maat M: 20 cm en maat L: 22 cm.

Kort vest:

Blok 5 is voor het korte vest het eerst te breien blok, leuk!!!!! Dit blok begint bij de eerste steken boven de naald. De hoeveelheid steken zijn: voor maat S, 50 steken, voor maat M, 58 steken en voor maat L, 60 steken.

Brei nu de eerste naald averecht om aan de goede kant van het werk te komen en brei patroon C in tricotsteek.

De hoogte is afhankelijk van de maat die je hebt, brei je jouw vest in maat L dan begin je onderaan bij de zwarte L en eindig je boven aan bij de zwarte L. Zo ook voor maat M, maar begin dan bij het rode streepje met de rode M en eindig hier ook mee bovenaan. (4 naalden minder dan L) Ook maat S net zo, maar brei dan vanaf de blauwe S tot de blauwe S bovenaan.

De hoogte voor dit blok zal uiteindelijk ongeveer zijn: maat S: 8 cm, maat M: 9 cm en maat L: 10 cm. (gemeten zonder de boord.)

Ik zou je aanraden om even goed te oefenen met inbreien of de fair isle techniek. Eerder in dit blog (Vest 6, proeflapjes) staat een duidelijk filmpje over hoe dit moet. en You tube staat er ook vol mee.

Dan de breedte;

dit is voor alle vesten gelijk:

Maat S heeft 50 steken, dus dat houdt in dat je een kantsteek of 1 steek tricot breit, dan 12 x het patroon in de breedte breit en eindigt met een kantsteek of 1 steek tricot.

Maat M heeft 58 steken, dus dat houdt in dat je een kantsteek of 1 steek tricot breit, dan 14 x het patroon in de breedte breit en eindigt met een kantsteek of 1 steek tricot.

Maat L heeft 60 steken, dus dat houdt in dat je een kantsteek of 1 steek tricot breit, dan 16 x het patroon in de breedte breit en eindigt met een kantsteek of 1 steek tricot.

Spannend hoor, ik ben reuze benieuwd waar jullie mee gaan komen, succes en veel plezier!

Hieronder nog enkele foto’s van door andere breisters gemaakte eerdere blokken. Zo mooi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.