Vest. Blok 8

Blok 8 noem ik maar het verticale stenenblok. Op de een of andere manier vond ik het moeilijk om dit blok te bedenken en vooral ook naar wens te krijgen. Ik heb het complete blok (een van de grootsten van het vest) dan ook vier maal uitgehaald en heb hem nu ook nog niet helemaal klaar. Maar nu ben ik tevreden met het patroon, het ziet er nog niet heel gelikt uit, maar hij is dus nog niet af, maar ook nog niet geblockt en afgewerkt.

Het duurt niet lang meer, dan halen jullie me in………

Dit blok is een beetje een “eigen ontwerp” blok voor jullie. Hieronder plaats ik het basispatroon, wat in één kleur uitgevoerd kan worden, wat erg mooi is, maar voor mijn woeste geest wat saai. Daarom heb ik ervoor gekozen hem in twee kleuren te doen, waarbij ik willekeurige “stenen” in een andere kleur heb gebreid en langzaamaan de kleuren omgedraaid heb. Wat waarschijnlijk ook heel fraai is, is om dit blok van gemelleerd garen te doen. Iedereen is dus helemaal vrij in hoeveel kleuren je gebruikt, je kunt bijvoorbeeld ook een basiskleur nemen en her en der verschillende kleuren stenen. Wanneer je het effen gaat doen, volg dan gewoon het patroon, wil je andere kleuren stenen erin, maak dan eerst een soort schets van je ontwerp en kleur de boel in.

Denk hier goed over na, het is een groot blok van ongeveer 42 cm voor het lange vest.

Hier komt het patroon:

Zoals je ziet is het een eenvoudig patroon in alleen rechte en averechte steken. Alle teruggaande naalden zijn averecht en in de heengaande naalden worden alle plusjes averecht gebreid. Naald 1 is bijvoorbeeld: 5 steken recht, 1 steek averecht, 5 st recht, 1 st averecht. Naald 2: alle steken averecht.

Wanneer je ervoor kiest om stenen in een andere kleur te breien, kun je het beste de gearceerde steken op de volgende afbeelding in een andere kleur breien. Ik heb het ook op andere manieren geprobeerd en dit geeft het mooiste resultaat.

Wanneer je nu met meerdere kleuren wilt werken is het het handigst om met “visjes” te werken, maar wasknijpers kunnen ook. Je krijgt nu namelijk meerdere draden achter je werk die allemaal door elkaar gaan draaien, wat natuurlijk reuze irritant is. Om dit op te lossen bestaan er visjes (zie afbeelding hieronder) of wasknijpers (zelfde principe). Je draait een paar meter draad op je visje of om je wasknijper en haalt het draadje door de inkeping (of bij de wasknijper, knijp je de draad vast). Dit zorgt ervoor dat de draad niet verder af kan rollen.

Wanneer je met twee kleuren werkt kun je deze visjes alsnog gebruiken omdat de af te leggen afstand best groot kan zijn, maar je kunt ook gewoon de andere kleur draad achter je werk meevoeren, zoals bij jacquardbreien.

Goed, nu verder naar de hoogtes en breedtes van de verschillende vesten.

Lang vest, het vest komt boven blok 4 te liggen (rechts-voor):

de hoogte wordt 42 cm, dus 110 naalden breien. Het patroon is 16 naalden hoog, dus brei je in de hoogte voor alle maten 6x het patroon en dan nog de eerste 14 naalden van het patroon.

de breedte:

Maat M: 58 steken; brei 4x het patroon plus de eerste 10 steken van het patroon.

Maat S: 50 steken; brei 4x het patroon (4x 12 steken) plus de eerste 2 steken van het patroon.

Maat L: 66 steken; brei 5x het patroon plus de eerste 6 steken van het patroon.

Het heupvest: (komt boven blok 4)

De hoogte wordt bij dit vest 27 cm, dit zijn 70 naalden. Dit betekend dat je 4x het patroon plus de eerste 6 naalden van het patroon breit.

de breedtematen zijn hetzelfde als bij het lange vest.

Dan het korte vest: Deze komt boven blok 5 (links voor) en eindigt in de oksel.

Voor de breedtes, zie het lange vest.

De hoogte:

Maat S: 23 cm hoog is 60 naalden. Je breit 3x het patroon plus de eerste 12 naalden van het patroon. Hecht voor de oksel in de laatste heengaande naald de eerste 13 steken af.

Maat M wordt 21 cm hoog, dus 58 naalden. Brei hiervoor 3x het patroon en de eerste 10 naalden van het patroon. Hecht voor de oksel in de laatste heengaande naald de eerste 15 steken af.

Maat L wordt 19 cm hoog, 54 naalden. Brei 3x het patroon en daarna de eerste 6 naalden van het patroon. Hecht voor de oksel in de laatste heengaande naald de eerste 17 steken af.

Afhechten kan op meerdere manieren maar ikzelf kies altijd voor de overhalingen, dwz. je haalt een steek af (zonder hem te breien), brei de volgende steek recht en haal de afgehaalde steek over de gebreide steek heen. Doe dit losjes en trek de draad niet hard aan.

BELANGRIJK:

Het korte vest is nu bij de oksel aangekomen. Ik heb er een berekening op los gelaten en de totale hoogte inclusief de boord moet nu voor de drie maten ongeveer 36 cm zijn. Dit zijn exclusief de boord 81 naalden. Deze hoogte moet bij de drie andere drie panden straks even hoog uitkomen. In een volgend bericht zal ik hier extra uitleg over geven betreffende de drie lengtevesten.

Mocht je dit niet hoog genoeg vinden of kom je lager uit, dan kun je dit blok desgewenst verlengen. Onthoudt alleen wel hoeveel naalden extra je hebt gebreid en doe hetzelfde bij de andere drie blokken.

Heel veel succes en plezier weer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.