Vest 6 (proeflapjes)

De proeflapjes; misschien hebben jullie al garen in huis (leuk……) en kun je vast beginnen met de proeflapjes.

Deze sloeg ik vroeger als kind altijd over maar ik ben er achter gekomen dat deze zeer belangrijk zijn. De proeflapjes moeten qua hoeveelheden steken en centimeters kloppen anders loop jet het risico dat het vest te groot of te lang of te kort etcetera wordt. en met zo’n langlopend project wil je dit echt niet.

Ik heb expres drie lapjes gebreid in verschillende technieken omdat dat in het vest ook zal gebeuren. Belangrijk is dat jullie dit ook gaan doen. Ik zal zo duidelijk mogelijk uit proberen te leggen hoe en welke steken gebruikt worden.

De steken die in deze drie lapjes gebreid worden zijn alleen de rechte en de averechte steken.

Voor iedereen geldt: zet 20 steken op met naald 4,5. Je breit bij alledrie de lapjes 26 naalden. Let erop dat 1 naald anders is dan 1 toer. 1 toer betekent dat je heen en terug breit, 1 naald is alleen heen of alleen terug.

Ok dan LAPJE 1: deze brei je volledig in tricot, dat wil zeggen de heengaande naalden recht en de teruggaande naalden averecht. Wat ik altijd doe en wat een goede tip kan blijken te zijn is dat je de hoeveelheid naalden even turft.

met 20 steken en 26 naalden heb je als het goed is 10 x 10 cm. Klopt dit niet en is je lapje groter? neem dan een kleinere naald of andersom.

BLOKJE 2

Je hoeft geen nieuw garen op te zetten hoor, je kunt gewoon doorbreien.

Bij dit blokje gaan we met twee kleuren breien (inbreien, jacquard of fair isle breien). Ik heb het eenvoudig gehouden en steeds twee steken elkaar laten afwisselen. Hoe doe je dit? er zijn meerdere manieren en aan het eind van dit bericht zal ik een filmpje plaatsen zodat je kunt uitproberen welke methode het beste bij je past. De makkelijkste manier is in iedere hand een kleur te nemen, maar dat houdt in dat je op een soort haakmanier zult moeten kunnen breien. Ikzelf ben veel te vastgeroest in mijn manier van breien dat het me echt niet meer lukt om dit aan te leren.

Ik brei dus twee kleuren met mijn rechterhand (ik ben rechtshandig) en wissel steeds van draad. Dit is een wat tragere manier, maar dat geeft niks, breien is leuk. Wanneer je steeds van kleur wisselt zullen je draden in elkaar gaan draaien en dat is vreselijk irritant, dus wat ik altijd doe is de ene keer de draden boven elkaar langs draaien en de andere keer onder elkaar langs. Je neemt dus steeds de twee draden aan de achterkant van je werk mee. Dus als je de rechte naald breit liggen ze achter je werk en als je de averechte kant breit liggen ze ervoor.

Je breit 2 naalden afwisselend steeds (bij mij) twee steken blauw en twee steken oranje. (Dus 1 naald recht en 1 naald averecht hetzelfde). Ga zo door tot je 26 naalden hebt bereikt (turven.) Let erop dat je de draden losjes laat hangen, niet strak aantrekken, anders trekt je hele werkje in elkaar.

Hieronder plaats ik een teltekening. Alle blokjes zijn in tricot gebreid (heen recht, terug averecht). Het blanco blokje is in de ene kleur, het kruisje in de andere.

je herhaalt steeds de eerste 4 naalden.

Dit is een heel duidelijk filmpje om te leren inbreien. Succes! Als je er handigheid in hebt gekregen is het ontzettend leuk om te doen.

Is je lapje klaar, dan zul je merken dat deze echt wat kleiner is dan de eerste, dit komt door het meenemen van de draden achter je werk. Je moet nu ongeveer 9 cm breed x 10 cm hoog hebben.

LAPJE 3

Deze gaan we weer in één kleur breien. Je hoeft weer niet af te hechten en opnieuw op te zetten, brei maar gewoon door als je dat wilt. Als je van alle technieken proeflapjes wilt maken kun je ze wel apart doen zodat je een document van steken ontwikkeld, dat is ook leuk.

Van dit lapje heb ik ook weer een teltekeningetje gemaakt, De uitleg van de steken is zo: het blanco blokje is een tricotsteek dus de heengaande naald doe je de steken recht en de teruggaande averecht. Het blokje met het streepje is precies andersom, dus de heengaande naald zijn de steken averecht en de teruggaande recht.

Nu zul je steken moeten tellen. De eerste twee naalden zijn in tricot gebreid.

Naald 3: 6 steken averecht, 9 steken recht, 5 steken averecht.

naald 4: brei de steken zoals ze zich voordoen, dus 5 steken recht, 9 steken averecht en 6 steken recht.

naald 5: 6 steken recht, 9 steken averecht en 5 steken recht.

naald 6: 5 steken averecht, 9 steken recht en 6 steken averecht.

Herhaal nu naald 3 t/m 6 steeds tot je 26 naalden gebreid hebt en dan krijg je ongeveer dit effect.

jammer genoeg heb ik hem alweer uitgehaald, maar zoals je ziet heb ik er een foutje inzitten. Wie ziet hem? (de derde en vierde naald horen er niet tussen. Oeps)

Dit lapje zal het volgende formaat hebben: 10 cm breed en ongeveer 8,5 cm hoog.

Ik hoop dat dit duidelijk is allemaal, lukt het niet goed, kijk dan naar andere filmpjes, you tube staat er vol van. Heel veel succes allemaal.

Het volgende bericht zal gaan over afkortingen en tekens, maar ook over het blocken van je werk en de verdere (eventuele) benodigdheden naast het garen.

1 Reactie

  1. Goed en duidelijk beschreven Miriam.
    Ik ga garen laten en de proeflapjes (proberen) te breien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.