Vest 4. (de indeling en de maten)

zoals ik al eerder noemde, gaat dit vest bestaan uit blokken. Ikzelf had de neiging om kleinere blokken te doen, maar in overleg met een aantal medebreisters zijn het toch grotere blokken geworden (afhankelijk van de maat natuurlijk.)

Het allerleukste aan dit te breien vest is natuurlijk dat ik ook nog niet weet hoe het er uit gaat zien, maar ik heb in ieder geval mijn best gedaan om toch een beetje een beeld te schetsen voor jullie (en mezelf) van de indeling van de blokken. Hoe deze blokken ingevuld gaan worden is afhankelijk van de steken die ik ga gebruiken, en jullie dus ook, maar ook heel veel aan jullie kleurkeuzes.

Allereerst hieronder een tekening van de maten van het vest. Ik ben uitgegaan van drie maten: 36/38 – 40/42 en 44/46/48 ongeveer. Deze maten staan in drie kleuren aangegeven op de tekeningen op deze bladzijde.

Zoals je ziet wordt ons vest een behoorlijk recht model, waarbij ik ervoor heb gekozen de mouwen in de panden te laten vallen en deze wel wijder te laten worden vanaf de pols. Anders krijgen we een hele vreemde vorm. Dit betekent wel dat er gemeerderd moet worden, maar dat leg ik nog wel uit.

Controleer de maten die aangegeven staan op de tekening met die van jezelf en kies dan de juiste maat. De belangrijkste maat is de breedtemaat, hiervoor meet je rondom je lichaam op het breedste deel van je lichaam, bij mij is dat de heup. Neem dan de getallen van de breedte van het pand op de tekening (54/62 of 70) en doe dit twee keer (voor en achter).

Stel je breedste deel is je heupwijdte (rondom) van 116 cm dan kun je maat 40/42 nemen (2x 62 = 124cm), dan heb je een lekkerzittend, niet al te wijd vest, of maat 44plus (2×70 = 140 cm), dan heb je een behoorlijk oversized vest. Dit zou ik niet doen, dan wordt het geheel veel te groot. Maat 36/38 kan ook niet, die is echt te klein en dan zal het vest ontzettend gaan spannen en uitrekken.

De tweede belangrijke maat is de lengte. Ik zal het vest in drie lengtematen beschrijven, dus kies voor die tijd welke jou het leukst lijkt.

Hieronder zal ik de tekeningen plaatsen van de blokken, ingetekend in de drie versies en daarna de mouwen (die zijn voor alledrie modellen hetzelfde.) De cijfers in de blokken bepalen de volgorde van de blokken. Je ziet dat het heupvest en het korte vest wat minder blokken hebben en dus ook iets later beginnen in de planning.

Zoals te zien is op de tekeningen (ik doe niet echt aan digitaal tekenen, dit is veel leuker), zitten er midden in het voorpand drie lijnen, deze geven aan dat dit ook nog een later te breien boord wordt. We kunnen er op dat moment nog voor kiezen om hier knoopsgaten in te breien of er een rits in te zetten of gewoon drukknopen aan te naaien.

De mouwen:

Je ziet dat de mouwen niet opgedeeld zijn in blokken, maar in strepen. Op iedere mouw wordt een van deze strepen een ingebreid patroontje, de rest van de strepen blijven strepen, maar dan in verschillende steken.

Bij alle tekeningen zitten de boorden van voor-, achterpand- en mouwen bij in. Ik ben uitgegaan van 5 cm boord.

Hopelijk heb ik weer wat informatie gegeven waar je wat aan hebt.

In het volgende bericht zal ik de dataplanning geven, zodat je vast een idee hebt.

P.s. Rectificaties:

jullie zullen ongetwijfeld gelezen hebben dat dit mijn eerste blog ooit is en gaandeweg sluipen er af en toe foutjes in. Een daarvan was de berekening van het benodigde garen. Kijk hier alsjeblieft nog een keer naar, want ik had een ernstige rekenfout gemaakt en die nu hersteld.

De tweede was dat de links naar het garen niet werkten, ook hier ben ik achter gekomen hoe dat moest na veel ge……..nou ja jeweetwel. En de link naar het zelf maken van een moodboard deed het ook niet. Er staat nu een andere link die gelukkig wel functioneert.

Excuses.

2 Reacties

 1. Hoi Miriam, hier Marian, de vriendin van Rita. Ik ga mee doen! Geweldig stoer én lief dat je dit doet! Nog één vraagje over het kopen van de wol; ik wil wel veel kleuren gebruiken maar hoe weet ik nou hoeveel ik van welke kleur nodig heb? Ik ben altijd beetje bang om wol te kort te komen en dat het dan niet meer te krijgen is.
  Groet Marian

  1. Hoi Marian, wat ontzettend leuk dat je met ons meedoet. En over de wol, ja, dat is erg moeilijk te bepalen omdat jouw smaak het belangrijkst is. Voor de boorden en kraag etc heb je wat meer van een kleur nodig, sowieso wel 150 gram, als je van deze kleur je basiskleur maakt kun je nog wat meer van nemen. Wat je kunt doen is mij een appje sturen over welk garen je gaat nemen en dan weet ik waarschijnlijk wel of het leverbaar blijft of niet. We hebben met de vestbreiers ook een groepsapp aangemaakt, dus als je daar in wilt, kan ik je toevoegen (moet ik wel je telefoonnummer hebben.) Ook een mogelijkheid ie kijken welke maat vest je gaat doen, print dan de geblokte tekening uit, kleur ze in naar wens (soms twee kleuren per blok) en kijk dan hoeveel garen je denkt van een bepaalde kleur moet hebben. Maar het blijft een beetje een gok.
   Heel veel succes en fijn dat je mee doet.
   Miriam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.